Felfújható katamarán – miért jobb, mint a felfújható gumicsónak?

A katamarán egy olyan hajótípus, amely két független, párhuzamos hajótestből áll, és amelyeket egy keresztirányú fedélzet köt össze, ez szolgálhat pilótafülkeként és fedélzetként is. A katamaránok alkalmasak evezésre, vitorlázásra és motorozásra egyaránt. Már az ókorban a polinéziai népek mind hagyományos, mind “proa” katamaránokat használtak, ahol a kisebb úszótest a hajó főtestén kívül helyezkedik el. Ezekkel a vízi járművekkel sok ezer mérföldnyi távolságot tettek meg a Csendes-óceánon, számos szigeten letelepedve mindkét féltekén.

Milyen előnyei vannak a katamaránoknak a hagyományos egycsónakos hajókkal szemben?

És ha ezek az előnyök nyilvánvalóak és egyértelműek, akkor miért nem minden hajótest készül katamarán formában? Melyik katamaránt érdemes választani?

A katamarán előnyei:

1. Stabilitás

Először is, a katamarán test sokkal magasabb stabilitással rendelkezik a hagyományos egycsónakos hajókhoz képest, ami a két úszótörzs közötti vízkiszorítás elosztásának köszönhető. Ez különösen igaz hullámcsapások esetén.

A katamarán tökéletesen ellenáll a sima sodródásnak a tengeren, különösen az oldalirányú hullámokkal szemben hatékony (mellékvitorlázás). Egy átlagos hajónak azért kell az ívben fordulnia a hullámokkal szemben, hogy nagyobb stabilitást érjen el. Ezzel szemben a katamarán sokkal magabiztosabban viselkedik, még akkor is, ha oldalirányú (átlós) hullámokkal szembesül, vagy farhullám esetén, amikor az egycsónakos hajó hirtelen irányt válthat vagy akár elsüllyedhet az íven belül.

Az utasok elhelyezése egy hagyományos csónak fedélzetén bizonyos korlátokkal jár, különösen, amikor azok helyet változtatnak. A katamarán mentes ezektől a korlátoktól – még akkor is, ha az összes utast az egyik oldalra helyezik, a katamarán így is eléggé stabil marad.

2. Sebesség és dinamika

A katamarán az éles orr részével, alacsony szöget bezárva hasítja a vizet. Minél nagyobb a sebesség, annál erősebb a felhajtóerő, ami kinyomja a katamaránt a vízből. Ezért a katamarán képes különböző sebességeken haladni anélkül, hogy túlzott ingadozások lennének. A felfújható katamaránok két csőre vannak függesztve, az alja és az keresztfa tartó alig érinti a vizet (a hagyományos katamaránoknál), vagy egyáltalán nem érinti (összehasonlítva a felfújható csónakokkal) a vizet. Az ellenállás a minimális, ezáltal javulnak a sebességi jellemzők és így az üzemanyag-fogyasztás is csökken.

Egy felfújható csónak, ellentétben egy katamaránnal, V-alakú fenékkel, U-alakú testtel és keresztfatartóval rendelkezik. Mindez a vízben merül, és észrevehető ellenállást kelt a mozgás során. Alacsony sebességnél a hajó inkább tolja maga előtt a vizet, ahelyett, hogy átvágná azt. Nagyobb sebességnél az orr felhajlik és kiemelkedik a vízből, míg a keresztfatartó mélyebbre süllyed. A sebesség növekedésével az orr még jobban emelkedik, ami már nem biztonságos – ekkor már erőteljes motorra van szükség ahhoz, hogy a csónak teste kiemelkedjen a vízből és síkmozgásba lépjen.

Továbbá, minél több utas van a felfújható csónakban, annál nagyobb teljesítményű motorra van szükséged ahhoz, hogy megfelelő sebességet érj el, különben a csónak a vízen siklás helyett egyszerűen csak hullámot lök maga előtt.

A katamarán mentes az ilyen hátrányoktól, a víz felületével való érintkezés kisebb területe és a vízfelületre kifejtett elosztott vízkiszorítás miatt.

A katamarán számára a magas sebességgel tervezett mozgáshoz egy érezhetően kisebb teljesítményű motor szükséges, az orra nem emelkedik fel és a hajó fara nem süllyed olyan mértékben a vízbe, mint egy hagyományos csónaknál. Emellett a katamaránoknál a fedélzeten lévő plusz személyek jelenléte sem olyan kritikus.

Megjegyezzük továbbá, hogy a katamarán hossza nem befolyásolja a sebességi jellemzőit semmilyen módon még a fent említett szempontok mellett sem.

Kis teljesítményű motorokkal a katamarán viszonylag jó sebességre és dinamikára képes, így nincs értelme erős motorokat telepíteni rájuk. Erős motorral a hajótesttel rendelkező hajók jobban teljesítenek, a sebességük magasabb lesz, mint a katamaránoké.

Az átlagos hajók siklóútja a hullámokon gyakran lehetetlen, ami nem mondható el a katamaránok magas sebességre tervezett mozgásáról. A katamarán úszótestjei úgy viselkednek, mint a lengéscsillapítók. Természetesen ez a hullámokon való mozgásra vonatkozik, mérsékelt amplitúdójú hullámok között.

3. Manőverezés

Éles manőverezéskor, nagy sebességnél a katamaránok a kormányzási út belső oldalára dőlnek, hasonlóan a keresztvitorlásokhoz. Egy normál fordulat során úgy tűnik, mintha a katamarán hajóteste síneken haladna.

A csónakok másképp viselkednek nagy sebességnél történő manőverezéskor – ha a kereszttörzsű hajók dőlésbeli fordulatot hajtanak végre befelé, akkor a lapátkerekes hajók nagy sebességnél elveszíthetik terhüket, mert az oldalirányú lejtés a fordulat külső oldalára irányul, és nagyon a fedélzeten maradni.

4. Hajtás teljesítmény

A Katamaránok testének sajátosságai miatt, még nagy sebességnél sem eresztik le a hátsó részüket, simán siklanak, így képesek áthaladni sekély vízeken.
Bár alacsony sebességnél a katamarán és a hagyományos csónak merülése közel azonos.

Ne feledkezzünk meg a Kolibri katamaránok csöveinek alsó részének védőrúddal történő megerősítéséről sem – ez egy vízi terepjáróvá teszi, amely képes átcsúszni a homokpadon, és nem kell félni az algákkal benőtt területektől sem.

Melyik katamaránt válasszam?

A Kolibri katamaránok sorozata négy modellt tartalmaz – egy 4 személyes három méterestől egy majdnem 4,5 méter hosszú 7 személyes szépségig, amelynek terhelhetősége több mint 700 kg, és akár 20 lóerős motorral is hajtható.

Melyik a legjobb felfújható katamarán?

A modell kiválasztása méret és terhelhető képesség alapján általában nem bonyolult.

Más kérdés, hogy alapvetően érdemes-e előnyben részesíteni egy katamaránt egy hagyományosan kormányozható, motorizálható csónakkal szemben?
Katamarán vagy csónak? A katamaránok előnyei nyilvánvalóak, mindet leírtuk fentebb.

A katamaránok jóval drágábbak és általában nagyobbak, mint az azonos osztályú csónakok. Itt már számítanak a személyes preferenciáid és azok a célok, amelyekért vásárolni tervezed ezt a vízi járművet.

Mindenesetre, akár a katamaránról, akár a csónakról van szó, ez egy érdemes választás lesz, és a jármű sok éven át nem fog cserben hagyni.

0
  0
  Kosár
  Üres a kosaradVissza a webshopba
  Scroll to Top
   
  Még nem adtál hozzá terméket a listához!