Gilisztával indult, piranhával végződött az erdélyi horgász kalandja

gilisztával kezdődött piranhával végződött

Egy férfi gilisztával horgászott Kastély község környékén, amikor az éles fogú, pár centis hal horogra akadt – írja a maszol.ro beszámolója alapján a Pecaverzum

A horgász látván a szokatlan fogást, azonnal értesítette a hatóságokat. A Temes megyei vadászok- és sporthorgászok egyesületének képviselői megerősítették a gyanúját, ők is úgy vélték, hogy piranhával lehet dolguk, ezt pedig – ahogy fogalmaznak – „az Adevărul alapján” az állategészségügyi igazgatóság (DSV) szakvizsgálata bizonyossággal is megállapította.

A ragadozóhal szerintük akváriumban nevelkedett, majd tulajdonosa szabadon engedte a folyóban.

Ezek a halak rendszerint csak Dél-Amerika bizonyos folyóiban élnek szabadon. A meleg vizet kedvelik, elpusztulnak, ha a folyók hőmérséklete 10 fok alá csökken.

Nem ez az első eset, hogy romániai folyóban piranhát fogtak. Emlékezetes, hogy tavaly két nagyváradi férfi talált vöröshasú piráját a Sebes-Körös partján.

Az egy elpusztult példány volt, amelyet a víz mosott partra, miután előzőleg jelentősen lehűlt a víz hőmérséklete.

A ragadózóhal szabadon engedéséért különben 7500 és 15 ezer lej közötti bírságot is kiszabhat a környezetvédelmi őrség.

Invazív fajok

Idehaza van ok aggodalomra, egyre több invazív faj lépi át az országhatárokat. A törpeharcsa már évtizedek óta komoly problémát okoz, ennek ellenére a MOHOSZ elnökhelyettese akár idegenhonos fajokat is telepítene természetes vizeinkbe. Hol kivadult kaktuszok, hol emberre is veszélyes növények bukkannak fel, országszerte. Nyugat felől támad a jelzőrák, míg két meztelencsiga faj is terjeszkedik idehaza. A poloskainvázió szinte az ország minden szegletét érinti, a frissen elkészült országos poloskatérkép szerint, ezért összeszedtük, hogyan is védekezhetünk ellene. A nyugati dióburok-fúrólégy hatalmas károkat okoz a diótermésben, míg postaládáinkat kéretlen levelekkel érkező magok árasztják el.

(Pecaverzum)

Borítóképünk illusztráció.

0
  0
  Kosár
  Üres a kosaradVissza a webshopba
  Scroll to Top
   
  Még nem adtál hozzá terméket a listához!