Hogyan válasszuk ki az optimális csónakhosszt?

A kis csónakok piacán számos felfújható PVC verzió található, amelyek több szempontból különböznek egymástól, beleértve a hosszt is. De hogyan válasszuk ki a csónak optimális hosszt, hogy egy-két ember kényelmesen elférjen benne? Ezt a kérdést minden kezdő horgász és természetkedvelő felteszi.

A csónak optimális hosszának meghatározásához el kell dönteni, hogy milyen célra és milyen összetételben fogjod használni a felfújható csónakot. És csak ezt követően kezdd el tanulmányozni a különböző gyártók felfújható csónakjának műszaki jellemzőit, hasonlítsd össze azokat, majd vásárold meg a neked tetsző modellt.

A csónak hosszának megválasztásánál több tényező is szerepet játszik:

– Teherbírás

– Kapacitás

Nézzük is meg, hogy mit jelent a teherbírás valamint az utaskapacitás.

Teherbírás

A csónak teherbírása a szállított rakomány súlya, amelyet a csónak elbír, miközben megőrzi tengeri alkalmasságát. A csónak hosszát mindig a választott modell teherbírásával és kapacitásával összefüggésben kell figyelembe venni.

Utaskapacitás

Az utaskapacitás az utasok száma, amelyet egy csónak szállíthat. A csónak teherbírásának meghatározása után meg lehet határozni annak utaskapacitását, vagyis a csónakban elhelyezhető maximális utaslétszámot. Fontos szempont még a hajó belső térhasználhatósága, azaz, hogy elegendő használható hely legyen az utasok számára.

Nézzünk néhány példát a KOLIBRI felfújható csónakjaira:

 • Ha kedveled a magányos, csendes horgászatot, csak egy horgászbotod és néhány csalid van, akkor érdemes kisebb méretű evezős csónakot választani a „Super Light” sorozatból. Ezeknek a modelleknek a hossza 190 és 230 cm között változik.
  De ne felejtsd el, hogy ezek a vízi jármű külső méretei, és a kényelmes csónakban való tartózkodáshoz a pilótafülke (a csónak belső tere) méretei szükségesek, és ezek a méretek a henger átmérőjével kisebbek.
 • A „Standard” vagy „Profi” sorozatú, 220-250 cm hosszú evezős csónakok is alkalmasak egyéni horgászatra. Ezekben a sorozatokban a csónakok henger átmérője és teherbírása nagyobb, mint a „Super Light” sorozatban. Ha pedig széllel szemben szeretnél közlekedni, válaszd a „Standard” vagy „Profi” sorozatú motorcsónakokat, amelyek hossza 200 illetve 245 cm. Ha fontos számodra a kényelem, vagy nagyobb terhelést szeretnél felvenni a hajó fedélzetén, akkor válassz 260-280 cm-es modellt, besorolástól, evezéstől vagy motortól függetlenül.
 • A 260-280 cm hosszú csónak két utas számára is alkalmas. De ne feledd, hogy a csónak belső tere (pilótafülke) kicsi lesz a közös horgászathoz. Két halász kényelmes tartózkodása érdekében a csónak hossza 300 és 330 cm között változhat.
  Ezúton is szeretnénk emlékeztetni, hogy a csónak hosszának kiválasztásakor ne felejtsd el figyelembe venni a fedélzeten lévő rakomány mennyiségét is, valamint számold hozzá a csónak teherbírását is.
 • Egy 300-330 cm hosszú csónakban három-négy utas is elfér. Azonban ahhoz, hogy ennyi utas kényelmesen tartózkodhasson a csónakban, jobb, ha egy 360-400 cm hosszú csónakot választasz.
 • 450 cm-es motoros felfújható csónak maximum 6 fő számára nyújt kényelmes utazást.
  Ha négyen szeretnétek horgászni, akkor ez lesz az abszolút komfortos és tökéletes választás. A modell belső tere lehetővé teszi négy utas kényelmes elhelyezését kis rakomány mellett.

A csónak hosszának megválasztásánál figyelembe kell venni, hogy az azonos hosszúságú, de különböző típusú (evezős vagy motoros) modellek pilótafülkéje eltérő.

A motoros felfújható csónakra egy álló keresztfatartó van felszerelve, amely elveszi a belső teret. Például egy 260 cm hosszú evezős csónak 190 x 60 cm-es pilótafülke, míg egy azonos hosszúságú motorcsónakban 165 x 64 cm-es a pilótafülke.

0
  0
  Kosár
  Üres a kosaradVissza a webshopba
  Scroll to Top
   
  Még nem adtál hozzá terméket a listához!