Így tárold a PVC csónakod télen

Vízközepi pecásként megvásárolod az egyik legfontosabb horgász eszközöd, a PVC csónakod, vígan használod a szezon alatt, de nyilvánvalóan az elkövetkezendő években is szeretnéd hasznát venni majd. Ehhez viszont fontos, hogy tudd, miképpen készítsd fel a hideg évszakra, hogy megőrizze a minőségi állapotát. Mutatjuk is, hogy miként járj el ennek érdekében.

 • Először is el kell távolítani a csónakból az üléseket, az evezőket, a motortartót és a padlót, valamint az egyéb csónaktartozékokat.
 • Ezt követően meg kell tisztítani a csónakot a szennyeződéstől, homoktól, algáktól és fűmaradványoktól. Távolítsd el a halpikkely maradványait és az illatos horgászcsalit – szaguk vonzza a rágcsálókat, amelyek károsíthatják a PVC anyagot.
 • A csónakot szivaccsal vagy puha kefével meg kell mosni, különösen ott, ahol az oldala össze van kötve az aljával. Ügyelj arra, hogy ne legyenek olaj- vagy benzinfoltok a hajón. Ne használj súrolószereket, elegendő egy agresszív komponensek nélküli mosószer.
 • Ezután alaposan meg kell szárítani a csónakot. Különös figyelmet kell fordítani a varratokra és a csónak egyéb nehezen elérhető helyeire, amelyek felhalmozzák a nedvességet.
 • Ellenőrizd az összes csónaktartozékot. Mosd meg és szárítsd meg jól, és ha bármilyen sérülést észlelsz, javítsd ki.
 • Továbbá, ha a csónak téli előkészítése során bármilyen sérülést (vágás, kopás, karcolás) veszel észre, jelöld meg, akár magad hárítod el a hibát egy javítókészlet segítségével, akár segítséget kész azzal, hogy kapcsolatba lépsz a KOLIBRI cég szervizével.
 • Ha zsákban tárolod a csónakod, nagyon fontos, hogy megfelelően hajtsd össze. Helyezd a csónakodat sima felületre, ereszd le a levegőt a hengerek kamráiból és a felfújható gerincből, ha a csónakmegdőlt. Ehhez nyisd ki a szelepfedelet, nyomd meg a szelepszárat, hogy a legalacsonyabb helyzetbe kattanjon, engedd ki a levegőt. A PVC csónakot nulla fok feletti hőmérsékleten össze kell hajtani, hogy elkerülhesd az éles sarkokat és a gyűrődéseket. Ha a evezős csónakod van, akkor nem mindegy, hogyan csukod össze azt De ha álló keresztmetszetű motorcsónak tulajdonosa vagy, akkor javasoljuk, hogy a tat felől indítsd el a folyamatot. Helyezd a csónakot egy sík felületre, igazítsd ki az oldalakat, csavard be őket a csónakba, és nyomd rájuk a keresztmetszetet úgy, hogy a csónak szélessége a keresztfa szélességével megegyezzen. Tekerd be a kúpokat a kereszttartóba, és kezdd el simán összecsukni a csónakot. 

PVC csónak tárolására szolgáló helyek télen

Érdemes átgondolni, hogy melyik helyiségben szeretnéd tárolni a csónakot. Ha ez egy garázs, fészer vagy padlás, ahol van elég hely, akkor jobb, ha a csónakot felfújod. Általában vízszintesen a mennyezet alá is akasztható, bár függőlegesen – ha a csónak eleje fel van emelve, és vízszintesen – az oldalán – is tárolható. A motorcsónakot nem tanácsos függőlegesen a kúpokra helyezni – sokkal jobb, ha a kereszttartóra támasztod, hogy a kúpok ne érjenek a padlóhoz.

Ha nem tudod felfújt állapotban tárolni a csónakod, akkor óvatosan hajtsd össze, és a gyártó eredeti tasakjában tárolhatod. Ugyanakkor ökölszabály az összecsukási sorrend és a hőmérsékleti rendszer betartása a hajó hajtogatásakor.

Általános vélekedés szerint a modern PVC anyagokból készült csónakok -20 °C-ig és az alatti hőmérsékleten is tárolhatók. Ha mégis zsákban tartod a csónakot 0 °C alatti hőmérsékleten, akkor legkevésbé sem ajánlott olyan fizikai befolyást gyakorolni, amely megváltoztathatja az alakját és a helyzetét a hőmérséklet emelkedése előtt. Ne tegyél más tárgyakat és főleg ne nehéz tárgyakat a tetejére. A nem megfelelően hajtogatott PVC anyag alacsony hőmérsékleten veszít rugalmasságából, ami gyűrődéshez vezethet.

Ahogy fentebb említettük, ha van elég hely a garázsban vagy más zárt térben, a csónakod ott is tárolható. Ha a helyiségben vannak fűtőberendezések, a csónakot tőlük a lehető legtávolabbra kell elhelyezni.

Kolibri gumicsónak

A csónak tárolásának módjai:

A felfújható csónak tárolásának fő előkészítési szakaszai a szezonon kívül

 • alaposan tisztítsd meg a csónakot a szennyeződésektől, algáktól, halpikkelyektől és a további szennyeződésektől;
 • mosd le a csónakot;
 • alaposan szárítsd meg a csónakot;
 • ellenőrizd a PVC felületen az esetleges hibákat.

A következő lépések a tárolás módjától függenek:

Felfújt csónak tárolása

A felfújt csónakot zárt térben tárold (vízszintesen vagy függőlegesen):

 • helyezd a csónakot a lehető legtávolabb a fűtőberendezésektől;
 • akadályozd meg a benzingőzök, olajok stb. hatását;
 • vedd figyelembe a közeli éles tárgyakkal, szerszámokkal stb. való érintkezés veszélyét.
Összecsukott csónak tárolása

A hajót a gyártótól származó csomagolózsákban kell tárolni!

 • ha egy felfújható csónakot összecsukva tárolsz negatív hőmérsékleten, akkor alakját és helyzetét nem szabad megváltoztatni, amíg a hőmérséklet meg nem emelkedik;
 • ha vannak fűtőberendezések a helyiségben, a csónakot azoktól a lehető legtávolabb kell elhelyezni.

Ezek az egyszerű szabályok lehetővé teszik, hogy PVC felfújható csónakodat évekig működőképes állapotban tartsd javítás nélkül. A következő vízi szezon kezdetével pedig hajód újra és újra elhozza Neked az új kirándulások, a horgászat és a baráti pihenés örömét a természetben.

0
  0
  Kosár
  Üres a kosaradVissza a webshopba
  Scroll to Top
   
  Még nem adtál hozzá terméket a listához!